11.12.2005
Vann på mølla

Det har vært skikkelig med vann på mølla i Steinfjorden den siste tida. Bare det at mølla ikke er der lenger. Men som vi kan se flommer vannet over den gamle turbinen som fortsatt ligger der. 

Denne tida på året, da det normalt er mye vannføring, var det fullt trøkk i maling av korn på denne mølla og folk kom langvegs fra for å få malt kornet sitt. Hvor lenge det har vært drift ved mølla er usikkert, men det er kjent at den sagnomsuste bjørneskytteren og danebrogsmannen, Ole Skavhaug, var møller her allerede rundt 1820. Men i 1936 gikk det varmt for seg med maling og mølla brant ned. Det som var igjen av brukbart utstyr ble da flytta over til mølla på Austafjord.

Det er sjelden at Steinfjordfossen er så stor som den har vært i perioder i det siste, men det forekommer fra tid til annen ved kombinasjon av mye snø, mildvær og regn. Utbedringene av riksvegen nedenfor har gjort at vannet ikke blir demt opp i samme grad som før, men fortsatt klarer ikke kulverten å ta unna når det blir så store vannmengder som det har vært nå.  

    Tilbake til start